nieuws

Franciacorta

De Franciacorta is dé wijnstreek bij het Iseo meer. Net als andere grote wijnstreken is de Franciacorta ontstaan door een geologisch toeval: Het is gelegen aan de monding van de Val Camonica, een dal ontstaan door de gletsjers die tijdens de laatste ijstijd de bergen bedekten. Hierdoor stapelde zich een enorme hoeveelheid grof, kalkrijk sediment op. Dit vormt nu de basis voor de bodem in een groot deel van het Franciacorta gebied. Deze gletsjers hebben naast de kwaliteit van de grond, er ook voor gezorgd dat het Lago d’Iseo zich heeft gevormd aan de rand van het Franciacorta gebied. Het meer dient als een hitte en vorst remmer waardoor de zomers minder heet zijn en de winters minder streng. Daarmee zorgt het voor een uitermate geschikt klimaat om wijn te verbouwen. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van van de naam Franciacorta. De meest waarschijnlijke is dat de naam ontstaan is door een samentrekking van de woorden franchae curtes. ‘Franchae curtes’ of ‘Corte franca’, betekent ‘zonder belasting’. Dit was een aanduiding voor de dorpen en stadjes die onder de bescherming vielen van Benedictijner monniken die vrijstelling kregen voor het betalen van belastingen.

De druiven die worden gebruikt bij het maken van Franciacorta zijn Chardonnay, Pinot noir en Pinot bianco. Chardonnay en pinot noir zijn dezelfde druiven als die in Champagnestreek worden gebruikt, Pinot bianco is specifiek voor de Franciacorta. Chardonnay is de meest aangeplante druif, om een rosé te maken wordt de Pinot noir druif toegevoegd kleur te geven. De Pinot noir kan daarnaast ook gebruikt worden in de andere Franciacorta wijnen , als de schil niet meegist kan de wijn wit blijven. Hoe wordt deze mooie wijn gemaakt: Het productieproces wat aan de basis ligt van DOCG Franciacorta is een exacte kopie van de methode champenoise die ontwikkeld is in de Champagne. In Italië wordt dit de metodo classico of metodo traditionale genoemd. Vanwege onder andere de langere lagering die nodig is zorgt dit proces voor complexere wijnen dan bijvoorbeeld prosecco.

Het proces begint uiteraard met de oogst, die in Franciacorta over het algemeen handmatig wordt gedaan. De geoogste druiven worden vervolgens zacht geperst en met deze most worden de verschillende basiswijnen gemaakt tijdens de eerste fermentatie. Van deze basiswijnen wordt later een cuvée gecreëerd, een blend van wijnen om zo de verschillende Franciacorta’s mee te maken. De volgende stap wordt ‘tirage’ genoemd. Hierbij wordt er suiker en gist toegevoegd aan de cuvée om de tweede fermentatie op gang te helpen. Tijdens deze tweede fermentatie ontstaat de fijne bubbel in de wijn veroorzaakt door een reactie van gist en suiker. De gist eet de suiker op en zo ontstaat de perlage. Deze tweede fermentatie gebeurt in de fles. De flessen worden horizontaal opgeslagen en weggelegd zolang als vereist is om de verschillende soorten Franciacorta te creëren. Voor de Brut is dit minstens 18 maanden voor andere types loopt dit op tot 36. Als de tweede fermentatie voltooid is, worden de flessen langzaam verticaal gezet met de hals naar beneden, de remouage. Tijdens remouage zakt het bezinksel van dode gist (de suiker is inmiddels volledig geconsumeerd door de gist) naar de hals van de fles. Remouage wordt in sommige gevallen nog handmatig gedaan. Hierbij worden de flessen, die in een pupitre staan elke dag een kleine slag gedraaid en langzaam meer verticaal geplaatst. Tegenwoordig wordt dit echter meestal automatisch gedaan in een machine. Als het bezinksel volledig naar de hals is gezakt, kan het worden verwijderd. Dit heet sboccatura op z’n Italiaans. Hierbij wordt het bezinksel bevroren met behulp van stikstof. Vervolgens wordt de kroonkurk op de fles verwijderd en door de druk die is ontstaan tijdens de tweede fermentatie, schiet het ijs er vanzelf uit. Doordat het ijs eruit geschoten is, moet de fles nu worden bijgevuld. Dit wordt gedaan met likeur. De hoeveelheid suiker bepaalt het type Franciacorta. Van droog naar zoet: Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec. Voor Franciacorta pas dosé wordt alleen basiswijn toegevoegd zonder suiker. De flessen worden uiteindelijk afgesloten met een champignonkurk, die op z’n plek wordt gehouden door een ijzerdraad. Over de kurk wordt vervolgens nog het DOCG label aangebracht. De Franciacorta , de wijn waar de regio zo trots op is, kan de concurrentie met andere mouserende wijnen van waar ook ter wereld moeiteloos aan.

digitale kerstproeverij 2020

Wat drink jij bij je kerstdiner? Het lijkt er sterk op dat we kerst 2020 vooral thuis gaan vieren. Bij een lekker kerstdiner hoort dan natuurlijk ook een mooie wijn. Maar wat moet je kiezen ? Moeilijk . Wij gaan je daarbij helpen met onze digitale proeverij via Zoom.

In het voorjaar, tijdens de eerste Corona golf, organiseerden we al een drietal avonden waarbij Arjen vooral vertelde over de wijnmakers en het wijngebied. Sommelier Rob Vester ging dieper in op de smaken die je in de verschillende wijnen terug kunt vinden. De deelnemers waren heel enthousiast en verschillende van hen hebben al gevraagd of we dat nog een keer zouden kunnen doen.

Voor ons een reden om nu met een digitale kerstproeverij te komen waarin we in twee avonden dieper in zullen gaan op wijn spijs combinaties. Op woensdag 9 december beginnen we met een feestelijke aperitief wijn en bespreken we daarna 2 mooie witte wijnen. Een week later, op 16 december, komen de rode wijnen aan bod.

Bestellen via info@vini.nl. Aanmelden kan tot 1 december. Levering binnen 1 week na besteling. Proeverij data : 9 en 16 december. Prijs: 75,-

Bella Italia 2019

Op zondag 1 september organiseert VINI.nl met Perron 15 een Italiaanse dag in Aarle Rixtel aan de Havenweg 15 : “Bella Italia”

Tijdens deze derde “Bella Italia” laten we weer van alles zien waar Italië voor staat. Lekker eten en drinken, mooie spullen en vooral genieten. Op de “Mercato” vind je mooie wijnen en delicatessen maar ook tassen, hoeden, serviezen, sieraden en sjaals. Verder staan er een fotograaf met prachtige foto’s uit Italië, mooie Italiaanse auto’s en motoren en natuurlijk mogen ook scooters niet ontbreken.

Op de “Piazza” hebben we live muziek met Gino Politi en kun je op het terras lekkere typische Italiaanse gerechtjes proeven. Onder andere pasta’s en pizza’s maar ook Porchetta en heerlijke kazen en worsten met daarbij een lekkere wijn of een lekkere koude Perroni.

Kortom wij brengen op zondag 1 september een klein stukje Italië naar de Havenweg in Aarle Rixtel. We starten om 12:00 uur en officieel stoppen we om 19:00 uur, maar we zien wel hoe het loopt. We laten ons niet leiden door de klok, ook dat is lekker Italiaans.

Invitiamo tutti a venire! Iedereen is welkom.

Exposanten:

 • Creaties van Corine en Tineke  — Handgemaakte hoeden
 • 2 Byoux — Sieraden en Accesoires
 • Sweet Island — Pizza’s, zoetigheden en authentieke Italiaanse broden
 • A taste of Piemonte — Piemontese wijnen
 • Ger Dekker — Prachtige foto’s van Italiaanse taferelen
 • Auto Italia — Italiaanse auto’s
 • Harrie Schouten Reizen — Off the road reizen naar o.a. Umbrië en Sardinië
 • Terra Toscana — Toscaanse  specialiteiten
 • Bo-Kado — Lederwaren en workshops
 • Jan van de Pol — Sculture inlegno / houten sculpturen
 • Vivo la vita — Truffels en Olijfolie uit Umbrië
 • Experience Republic — Roma experience
 • VINI.nl — Italiaanse wijn, delicatessen, serviezen en textiel
 • Perron 15 — Piazza Castello, een gezellig plein met heerlijke Italiaanse wijnen en hapjes
 • Muziek  — Radio Italia (DJ) en Gino Politi (Live 15:00uur)

Een foto impressie van 1 september 2019;

11 mei 2019 Brabantse asperges met Italiaanse wijnen bij Moerstede

Restaurant Moerstede in Bergen op Zoom organiseert dit jaar samen met VINI.nl een Brabantse avond met een Italiaans tintje. Het goud van Brabantse bodem, de asperges, zullen geserveerd worden met passende wijnen van het wijnhuis Cantina Franzosi. Giovanni en Paola Franzosi zijn ook aanwezig om hun bedrijf en de wijnen voor te stellen en toe te lichten.

Meer informatie over deze avond, de kosten en aanmelding, volgt.

 

10 mei 2019 voorjaarsproeverij met Cantina Franzosi

Op vrijdag 11 mei willen we jullie in ons eigen proeflokaal laten genieten van de wijnen van Cantina Franzosi. Op de foto zien we op de achtergrond van links naar rechts, Luigi, Paola en Giovanni Franzosi. Samen runnen zij nu het bedrijf, opgericht door hun ouders Bruno en Ornella op de voorgrond.  Cantina Franzosi is gelegen op de heuvels bij het Grada-meer. Meer informatie over de proeverij volgt.

15 maart 2019 Toscane proeverij

Kom en ontmoet de wijnmakers. Valeria en Riccardo Losi komen op vrijdag 15 maart 2019 naar het proeflokaal van VINI.nl voor een exclusieve wijnproeverij van de fantastische wijnen van Famiglia Losi. Toscane IGT, Sangiovese, Supertuscan Vinsanto en natuurlijk Chianti. Graag aanmelden via facebook of info@vini.nl. Aanvang 20:00 uur.

Terugblik;
Het was een zeer geslaagde avond. Valeria heeft ons meegenomen in de geschiedenis van Toscane, Chianti Classico en de familie Losi. Dat alles vergezeld van hun prachtige wijnen en goed gezelschap. Hieronder een impressie;

  

   

         

17 juni 2018 Bella Italia

Op 17 juni aanstaande organiseert VINI.nl “Bella Italia”, een Italiaanse dag in Aarle Rixtel aan de Havenweg 15 (naast de Aarlese Bouwmaterialen).
Na het enorme succes van vorig jaar toen we in samenwerking met Atelier Vonk bij de Klokkengieterij de eerste “Bella Italia” organiseerde besloten we dat dit voor herhaling vatbaar was. Helaas bestaat de Klokkengieterij niet meer en moesten we op zoek naar een nieuwe locatie. De familie van Veghel, voorheen uitbaters van de Klokkengieterij, boden spontaan aan dat we hun terrein aan de havenweg 15 in Aarle Rixtel zouden kunnen gebruiken. Het zeer ruime terrein willen zij zelf in de toekomst ook weer gaan gebruiken voor allerlei activiteiten. Deze plannen zijn momenteel volop in ontwikkeling.
Tijdens deze tweede “Bella Italia” laten we weer van alles zien waar Italië voor staat. Lekker eten en drinken, mooie spullen en vooral genieten. Op de “Mercato” vind je mooie wijnen en delicatessen maar ook tassen, hoeden, serviezen, sieraden en sjaals. Verder staan er een fotograaf met prachtige foto’s uit Italie, mooie Italiaanse auto’s en motoren en natuurlijk mogen ook scooters niet ontbreken. Op de “Piazza” hebben we live muziek en kun je op het terras lekkere typische Italiaanse gerechtjes proeven. Onder andere pasta’s en pizza’s maar ook heerlijke kazen en worsten met daarbij een lekkere wijn of een heerlijke koude Perroni.
Kortom wij brengen op zondag 17 juni een klein stukje Italië naar de Havenweg in Aarle Rixtel. We starten om 12:00 uur en officieel stoppen we om 19:00 uur, maar we zien wel hoe het loopt. We laten ons niet leiden door de klok, ook dat is lekker Italiaans.
Invitiamo tutti a venire! Iedereen is welkom.

Bron: Omroep Kontakt.
Op zondag 17 juni organiseerde VINI.nl “Bella Italia”, een Italiaanse dag in Aarle Rixtel. Tijdens deze tweede “Bella Italia” kon men zien waar Italië voor staat. Lekker eten en drinken, mooie spullen en vooral genieten. Op de “Mercato” vond men mooie wijnen en delicatessen maar ook tassen, hoeden, serviezen, sieraden en sjaals. Verder was er een fotograaf met foto’s uit Italië, mooie Italiaanse auto’s en motoren en natuurlijk mogen ook scooters niet ontbreken. Op de “Piazza” was er live muziek en kon men op het terras lekkere typische Italiaanse gerechtjes proeven. Onder andere pasta’s en pizza’s maar ook kazen en worsten met daarbij een wijntje of een koude Perroni. Bron: Omroep Kontakt.

Een foto impressie;

                       

   

   

27 mei 2018 Vini Voorjaarsproeverij

Op zondag 27 mei willen we jullie in ons eigen proeflokaal kennis laten maken met onze nieuwe wijnen maar ook laten genieten van wijnen die we al langer in ons assortiment hebben.De wijnen voor morgen zijn uitgezocht en koud gelegd. Allemaal nieuwe wijnen. Pareltjes uit heel Italië die we de afgelopen maanden gevonden hebben in de Abruzzen, Campanië en aan het Garda meer. Met als toetje iets moois uit Piemonte.
Wij hebben er zin in. Kom jij morgen ook naar onze voorjaarsproeverij ?

Aanvang 15.00 uur. De entree voor deze proeverij is € 10,- per persoon.
Speciale actie: Op alle bestellingen tijdens de proeverij 10% korting.

Nu ook Chianti

De laatste tijd zijn wij voor onze klanten op zoek geweest naar nieuwe wijnen. Het is zwaar werk, maar iemand moet het doen natuurlijk. We hebben weer een aantal bijzondere wijnmakers gevonden Het zijn voornamelijk kleine familiebedrijven met mooie wijnen uit streken die we nog niet in ons assortiment hadden.  Een aantal zendingen zijn momenteel nog onderweg vanuit Italië maar we hebben er ook al verschillende binnen.

Vanaf nu hebben we ook Chianti in ons assortiment. Chianti uit de Chianti Classico streek waar de zwarte haan gevoerd mag worden. Wij hebben gekozen voor de azienda van de Famiglia Losi wat naast mooie Chianti’s ook nog een mooie Toscane Bianco en Rosso maakt en een paar geweldige Super Tuscans. Hiervan hebben wij gekozen voor de San Brunone.

Ter introductie hebben we deze week een actie waarbij we de Chianti Classico aanbieden voor 6 halen 5 betalen