Vigna Dorata

Ons wijnavontuur begon zo’n 15 jaar geleden in de Franciacorta, de wijnstreek dichtbij het meer van Iseo waar onze passie voor Italie is ontstaan. Nadat we het plan hadden opgevat om wijn uit deze streek te gaan importeren zijn we samen met een vriend en wijnkenner uit de regio op zoek gegaan naar kleine familiebedrijven die mooie Franciacorta’s maken.

Zo kwamen we ook bij Vigna Dorata waar we heel hartelijk werden ontvangen door vader Virgilio, zoon Fabio en moeder Luciana. Luisa die nu de scepter zwaait over het bedrijf studeerde toen nog enologie en leerden we later pas kennen. Virgilio vertelde gepassioneerd over het bedrijf dat hij helemaal zelf heeft opgebouwd op de plek waar de familie al sinds 1930 een boerderij heeft. Virgilio is autodidact en heeft zichzelf het wijnmaken eigen gemaakt. Vol trots liet hij na een uitgebreide rondleiding zijn wijnen proeven. Franciacorta, mousserend volgens de methodo classico maar ook Curtefranca , de stille rode en witte wijnen. Luciana bracht daarbij een heerlijke schaal met salami en kaas uit de streek en om nooit te vergeten haar eigen gemaakte Tiramisu. We hadden meteen een klik en zo werd Vigna Dorata onze eerste wijnleverancier.

Vigna Dorata bevindt zich in het hart van de Franciacorta, in Cazzago San Martino op de grens met Erbusco. Wannneer op het einde van de dag het zonlicht goed op de wijngaard valt, lijkt deze de kleur van goud te hebben, vandaar de naam Vigna Dorata. De 8 hectare wijngaard liggen allemaal rondom de oude familieboerderij die inmiddels omgebouwd is tot een modern wijnbedrijf. Begin jaren ‘80 plantte Virgilio hier zijn eerste wijnstokken en experimenteerde hij al met het maken van “Bollicine” zoals de italianen hun bubbelwijn noemen. Het duurde echter tot 1995 voordat Vigna Dorata onder haar eigen naam Franciacorta wijnen op de markt bracht.

Vandaag de dag produceren ze hier ongeveer 60.000 flessen Franciacorta van de types Brut, Satèn, Rosé en Nature en 10.000 flessen rode en witte Curtefranca waarvan de riserva Vigna Runcat een absolute topper is. Luisa Rocco is minstens net zo gepassioneerd als haar vader en is inmiddels overgestapt op volledige biologische productie. Binnenkort zullen dan ook de eerste flessen met het officiële bio certificaat de kelders van Vigna Dorata verlaten. In onze webwinkel vind je alle wijnen van Vigna Dorata met een kleine omschrijving.