Lodali

Als je wijn wilt zien, voelen en beleven dan is Piëmonte de regio in Italië waar je moet zijn. Dat is ook de reden waarom wij daar graag naar toe gaan voor onze wijnreizen maar ook voor een lekkere vakantie samen. In Piëmonte ben je altijd gegarandeerd van lekker eten en heerlijke wijnen uit de streek.

Op onze reizen door deze streek hebben we inmiddels verschillende wijnmakers gevonden waar we onze wijn kopen maar met Walter Lodali en zijn moeder Mama Rita hebben we wel een bijzondere relatie. Als we ook maar even in de buurt zijn, bezoeken we zijn prachtige wijnmakerij met proeflokaal in Treiso, waar we dan genieten van zijn mooie wijnen maar minstens net zo veel van de lekkernijen die zijn moeder ons voorschotelt. Steevast gaan we daarna eten bij Profumo di vino, het restaurant in hetzelfde pand.

Walter kwam in 2017 ook speciaal naar Helmond om ons proeflokaal te openen met een exclusieve Lodali wijnproeverij. Tijdens deze proeverij vertelde hij de bijzondere geschiedenis van hun mooie familiebedrijf. Het geheim van hun wijnen ligt in de boerenfamilie die de Lodali’s van oorsprong zijn. Opa Giovanni was zelf boer maar ook een boerenzoon. Zijn motto was om de beste wijn te kunnen maken, moeten we in ieder geval de beste druiven hebben. In Piëmonte maakt bijna iedereen wijn en zijn er zoveel mensen die verstand van wijn hebben, dat je alleen kunt overleven met de beste druiven als basis voor je wijn. De eerste wijnen die Giovanni maakte, verkocht hij vooral aan de klanten van zijn trattoria in Treiso. Na de oorlog bouwt Giovanni een huis en een grote wijnkelder. Hiermee is het fundament voor de huidige wijnmakerij gelegd. In 1955 studeerde zijn zoon Lorenzo af aan de hogeschool voor enologie in Alba. In 1958 produceert Lorenzo, gesteund door zijn vrouw Rita, de eerste Barbaresco’s en Barolo’s. De zaken lopen steeds beter en de wijnen worden zelfs in het buitenland verkocht. In 1982 echter stierf Lorenzo. Rita bleef met de pasgeboren Walter achter maar vindt de moed om door te gaan. Vastbesloten om het bedrijf voort te zetten legt zij de nadruk op het maken van typische kwaliteitswijnen.

Walter groeit op en in 1998 behaalt hij, net als zijn vader, zijn diploma aan de hogeschool voor enologie in Alba. Hij is dan nog erg jong maar wijn maken is zijn lust en zijn leven. Hij brengt al snel nieuw leven in de wijnmakerij en zorgt voor verbetering van het terroir van de wijngaarden van Bricco Ambrogio en Rocche dei Sette Fratelli. Daarnaast pakt hij ook de kelders aan. Met nieuwe kelderapparatuur optimaliseert hij de productie- en wijnbereidingstechnieken om uiteindelijk naast de prima wijnen die er al waren een lijn met bijzondere wijnen op te zetten die hij opdraagt aan zijn vader Lorenzo. In 2005 komen de eerste “Lorens” wijnen op de markt. Deze topwijnen worden geproduceerd met geselecteerde druiven van de beste jaargangen uit de wijngaarden Bricco Ambrogio en Rocche dei Sette Fratelli. Natuurlijk hebben we bij VINI.nl deze Lorens wijnen in het assortiment maar in onze webwinkel vind je ook alle andere mooie producten van Lodali.