Galdino Caselli

De eerste jaren bezochten wij onze leveranciers vaak tijdens de Carnavalsweekenden. Toen we het tweede jaar Vigna Dorata wilden bezoeken stonden zij op dat moment op een regionale horecabeurs. Op deze beurs maakten we kennis met een heerlijke aperitivo op basis van bubbels met bosaardbeienlikeur. In dit drankje zweefden de aardbeitjes heerlijk rond tussen de luchtbelletjes. Deze likeur, Fragolino, werd gemaakt door distilleria Galdino Caselli. Wij vonden het meteen een heerlijk drankje en maakten kennis met Francesco Caselli die vol trots vertelde over de distilleerderij die door zijn overgrootvader was opgericht en hij nodigde ons uit om zijn bedrijf in Sassuolo te komen bezoeken.

Een uitnodiging die we natuurlijk niet af konden slaan.Tijdens de zomervakantie daarna waren we op weg naar het Ferrari museum in Maranello en zouden we even stoppen bij Caselli in Sassuolo. We werden heel gastvrij ontvangen en Francesco nam uitgebreid de tijd om ons in zijn bedrijf rond te leiden. Zo konden we onder andere met eigen ogen zien hoe de kleine bosaardbeitjes werden afgewogen en handmatig in de flessen voor de Fragolino werden gedaan. Heel apart, vooral omdat de Fragolino toen bij ons al een behoorlijke hit was en we met het feestelijke aperitief “Fragolino Spritz” al veel mensen, die eigenlijk niets met alcoholische vernaperingen hadden, “aan de drank” hadden gekregen. Bijna bij elke doos Prosecco die we toen verkochten, verkochten we ook een kleine of grote fles Fragolino. Francesco vertelde vol passie dat hij het familiebedrijf begin deze eeuw had terug gekocht en dat hij vol plannen zat om het assortiment verder uit te breiden. Om de historie van het familie bedrijf aan ons te laten zien nam hij ons mee naar het centrum van Sassuolo waar we eindigden met een heerlijke italiaanse lunch. In Maranello zijn we nooit aangekomen.

De Distilleria Caselli werd in 1860 opgericht door Francesco Caselli. In eerste instantie was de distilleerderij meer een kruidenierswinkel die allerlei producten verkocht. De likeuren werden gemaakt in de achterkamers op de begane grond en in de kelder van Palazzo Caselli in het oude centrum van Sassuolo. Toen Galdino Caselli aan het begin van de 20e eeuw het stokje van zijn vader overnam, voegde hij zijn voornaam toe aan de bedrijfsnaam en ontwikkelde het bedrijf zich steeds meer van “Drogheria” tot “Distilleria”. De interesse van Galdino lag vooral bij het ontwikkelen van vernieuwende likeuren. Zijn steranijs likeur “Elisir all’anice stellato” , die later met de naam “Sassolino” werd vernoemd naar de stad Sassuolo, werd wereldberoemd en won vele prijzen. Sassolino is daarna vaak gekopieerd en wordt op de markt gebracht als Sambucca, een drank die ook bij ons in Nederland veel liefhebbers kent.

Galdino’s zoon Francesco kwam in 1943 ook in het familiebedrijf en hij specialiseerde zich in de productie van Nocino, de walnotenlikeur die traditioneel al voor eigen gebruik geproduceerd werd op veel boerderijen rondom Modena. Dit werd al snel hét topproduct van distelleria Caselli. In 1947 werd het bedrijf overgenomen door Marco Rinaldi. Naast de al genoemde likeuren en natuurlijk de zeer populaire Limoncino ontwikkelde hij een speciale lijn likeuren met hele vruchtjes in de fles. Met deze Fragolino, Mirtillino en Rubino onderscheidt Caselli zich duidelijk van de concurrentie.

Sinds onze gastheer Francesco het oude familiebedrijf terug kocht doet hij er alles aan om zijn klanten tevreden te stellen. Behalve likeuren maakt Caselli tegenwoordig ook nog een hele mooie serie balsamico azijnen en salsa’s op basis van balsamico. Deze salsa’s met aardbeien, mirtilli en vijgen mogen op een kaasbuffet zeker niet ontbreken. Alle Caselli producten vind je natuurlijk op onze website. www.vini.nl