Cantina Collefrisio

Nadat we kennis hadden gemaakt met onze wijnboeren in de Franciacorta kwamen we in contact met Roberto Tondo, een wijnprofessional die oorspronkelijk uit Puglia komt maar nu in Rovato woont. Hij reist de hele wereld over om Italiaanse wijnen te promoten en adviseerde ons om contact op te nemen met Amadeo en Antonio van Cantina Collefrisio.

Één van onze eerste wijnreisjes daarna, in 2011 al, plande we in naar de Abruzzen en daar maakten we een afspraak bij Azienda Collefrisio. Amadeo di Luca en Antonio Patricelli blijken jeugdvrienden te zijn die geboren en getogen zijn in Frisa, net ten zuiden van het stadje Pescara in het hart van de “Terre di Chieti”. Hun vaders werkten bij de in de Abruzzen veel voor komende grote coöperatieve wijnmakers die vooral massa’s wijnen van Montepulciano en Trebbiano druiven wijnen maken. De 2 vrienden startten hun eigen wijnmakerij en wilden alles beter doen.

Zij richten zich vooral op kwaliteit in plaats van kwantiteit waarbij de passie voor wijn en de liefde voor hun geboortegrond de geheime ingrediënten zijn. Ze maken alle wijnen biologisch, niet omdat wij dat zo graag willen, maar vooral omdat het ook veel gezonder is voor hun medewerkers. In hun biologisch bewerkte wijngaarden hebben ze niet alleen Montepulciano d’ Abruzzo en Trebbiano d’Abruzzo aangeplant maar ook bijvoorbeeld Falanghina, Passerina en Peccorino. De wijnmakerij is een modern gebouw boven op een heuvel vanwaar je in een dal kijkt wat totaal onaangeroerd lijkt door menselijk ingrijpen. Als je naar links kijkt heb je een prachtig uitzicht tot aan de kust van de Adriatische zee. Kijk je naar rechts dan zie je de besneeuwde toppen van het Majella gebergte. Van Collefrisio voeren wij de Eò wijnen.