De Feudis

Toen het eenmaal wat bekender werd dat wij iets met Italiaanse wijnen deden, kregen we steeds vaker de vraag of we ook Primitivo hadden. Die hadden we niet, vooral omdat wij onze wijnboeren graag regelmatig bezoeken. En in tegenstelling tot Lombardije , Veneto , Piemonte en Aosta stap je niet zomaar voor een lang weekend in de auto voor een ritje naar Puglia.

Maar naarmate de jaren vorderden en VINI.nl groter werd, kwam de vraag naar Primitivo steeds vaker. Toen wij dit een keer ter sprake brachten bij onze Amarone leverancier Alessandro Fabiano vertelde hij ons dat er vanuit de famiglia Fabiano een link was naar Puglia, naar de familie De Feudis. De roots van de Fabiano’s blijken in de buurt van Trani te liggen. Francesco Fabiano, de oprichter van het wijnhuis trouwde ergens aan het einde van de 19e eeuw met Antoinetta de Feudis. In de eerste jaren richtte hij zich vooral op de handel in bulkwijnen in zuid-Italië. Later verhuisde hij naar de Veneto. Eerst naar Venetie waar zijn neef op een steenworp afstand van het San Marcoplein een wijnwinkel had en Francesco zijn handel in wijnen uit Puglia onder de naam De Feudis voortzette. Later verhuisde hij naar Verona en kocht hij een klein landgoed met wijngaarden bij het Gardameer. Begin deze eeuw besloot onze Amarone leverancier de banden met Puglia te herstellen en ging hij voor het “De Feudis” project een samenwerking aan met de oude vrieden van de familie, Varvaglione. Een gerenomeerde wijnmaker uit Taranto die als één van de eersten in Puglia de overstap maakte van bulkwijnen naar kwaliteitswijnen.

De selectie van wijnen van De Feudis omvat een Verdecca en een Negroamaro Rosato , wijnen met een delicaat aroma, geweldige smaak en opmerkelijke frisheid, benadrukt door jonge en strakke smaken, typisch voor de moderne wijnmakers van de vierde generatie Varvaglione. Daarnaast is er nog een Primitivo Puglia met een intens en fruitig aroma, een goede structuur en een aangename zachtheid waardoor hij erg geschikt is om te drinken bij allerlei typisch Italiaanse gerechten met pasta en tomatensauzen. De nieuwe generatie staat ook voor frissere wijnen met een lager alcoholpercentage. Hiervan zijn de “Lounge” wijnen van Primitivo en Negroamaro, met 12,5% alcohol, typische voorbeelden.

Op de winkelpagina van VINI.nl vind je op dit moment deze beide lounge wijnen en de eerder genoemde Primitivo di Puglia. Binnenkort worden daar de Bianco en Rosato aan toegevoegd en zullen wij bij bijzondere gelegenheden ook de Primitivo di Manduria gaan aanbieden.