La Ficaia

La Ficaia is onze nieuwste wijnleverancier uit Piemonte. We leerden Enrico Piantato kennen toen hij vertegenwoordiger was van Fabiano, de producent van onze Amarone. Enrico groeide op tussen de wijngaarden in de buurt van Nizza Monferrato waar zijn opa het traditionele wijnhuis Guasti Clemente stichtte. Dit wijnhuis wordt nu gerund door twee van zijn ooms.

Omdat hij modernere wijnen wilde maken besloot Enrico niet bij het familiebedrijf te gaan werken maar met het erfdeel van zijn moeder een eigen bedrijf te beginnen. Hij vernoemde zijn bedrijf naar de vijgenboom waaronder zijn opa Clemente altijd zijn middagdutje deed: La Ficaia.

Het ouderlijk huis verbouwde hij tot een B&B met een prachtig uitzicht over zijn wijngaarden. Afgelopen zomer logeerden we hier in Mombaruzzo en proefden samen met Enrico zijn heerlijke wijnen.

Op dit moment hebben we 4 van de wijnen van La Ficaia in ons assortiment. Natuurlijk de Barolo maar ook een mooie Gavi en Chardonnay. Heel verrassend vonden wij zelf de Rosé bubbel van Barbera met een vleugje Moscato. Deze “Sbarbato” is een heerlijke aperitief wijn voor de zomer.