Famiglia Losi

Na een paar jaar, toen we wat bekender werden als leverancier van mooie Italiaanse wijnen, kregen we steeds vaker de vraag of we ook Chianti in ons assortiment hadden. Dit kwam vanuit de horeca waar men de Chianti herontdekte en deze wijn boven het stoffige imago van de bekende mandflesjes uitgroeide maar ook van vele Italië liefhebbers die in Toscane op vakantie waren geweest.

In 2016 besloten we een deel van onze zomervakantie te gebruiken om een leverancier te zoeken in het Chianti classico gebied die bij onze ideeën past.

Toen we in de buurt van Siena het klooster van Pontignano bezochten, bleek even verderop een wijnmakerij te zitten. Azienda agricola famiglia Losi bleek, zoals de naam al doet vermoeden, een echt familiebedrijf te zijn. We werden heel hartelijk ontvangen door Valeria Losi die ons meteen een rondleiding gaf door de wijnmakerij en ons liet proeven van de heerlijke wijnen die haar broer Ricardo maakt. Vader Pietro nam ons mee de wijngaarden in van waaruit je een prachtig uitzicht over de stad Siena hebt en liet ons zijn zwarte hanen zien, het symbool van de Chianti classico. Hij vertelde ons dat zijn vader en opa al wijnboeren waren en dat zij altijd in dienst van het klooster waren geweest. Als dank voor hun inzet kreeg zijn vader in de jaren 50 de mogelijkheid een deel van de wijngaarden van het Certosa di Pontignano over te nemen. Pietro bouwde het bedrijf samen met zijn neef Paolo uit tot wat het nu is. Vol trots vertelt hij over zijn zoon Riccardo, de wijnmaker die met respect voor de traditie, moderne wijnen maakt en zijn dochter Valeria die de commercie voor haar rekening neemt. Zij zijn de vijfde generatie en moeten het bedrijf internationaal op de kaart gaan zetten.

Wij besloten een aantal wijnen in het assortiment op te nemen. In onze digitale winkel vind je nu een tweetal Sangiovese wijnen, de Chianti classico, de riserva , de superiore en natuurlijk de supertuscan San Brunone.

Om onze klanten kennis te laten maken met de wijnen van Famiglia Losi, waren Valeria en Riccardo in 2019 bij een proeverij in ons eigen proeflokaal. Het was een groot succes en we kijken er naar uit om dit soort evenementen weer te kunnen gaan organiseren.