Cantina Franzosi

Nadat we onze eerste wijnboeren in de Franciacorta hadden leren kennen, hebben we ons assortiment langzaam maar zeker op geheel Italiaanse wijze uitgebreid. In Italië lijkt het of iedereen wel een vriend van een vriend heeft die ook leuke produkten maakt. Zo kwamen we via één van onze wijnvrienden in contact met Cantina Franzosi in Puegnago del Garda, bij Salò zo’n 10 minuten rijden vanaf het meer.

De Cantina Franzosi is in de jaren 30 ontstaan maar is vanaf de zestiger jaren groot gemaakt door Bruno Franzosi, een echte Italiaanse opa die vol passie en trots kan vertellen over zijn wijnen maar zeker ook over de olijfolie die ze maken. “Nostro olio houdt de dokter buiten de deur en met elke dag wat van onze mooie olijfolie word je zonder problemen 100 jaar” zijn zijn vaste uitspraken. Het bedrijf wordt inmiddels gevoerd door zijn 3 kinderen, Paola, Giovanni en Luigi. Een echt familie bedrijf dus waar ook de volgende generatie al weer klaar staat om te zijner tijd het stokje over te nemen.

Cantina Franzosi heeft zo’n 30 hectare wijngaarden en nog eens 8 hectare aan olijfgaarden met meer dan 3.000 bomen.Naast de beroemde Lugana wijnen produceren ze natuurlijk ook de rode Garda classico met als absolute topwijn de Privilegio. Verder worden er ook nog mooie rode wijnen gemaakt van de minder bekende inheemse druiven zoals Rebo en Marzemino. Dat Cantina Franzosi een echt familiebedrijf is kwam nog eens extra tot uiting toen vader Bruno 75 jaar werd. Om hun vader te eren werden door de kinderen voor deze bijzondere gelegenheid de “Selezione Bruno Franzosi” wijnen gemaakt. Een witte en rode wijn van absolute topkwaliteit.

Behalve dat de familie één van onze vaste wijnleveranciers is, is er ook echt een vriendschap ontstaan. Jaarlijks brengen wij hen een bezoek waarbij er dan met heel de familie heerlijk op z’n italiaans gegeten wordt en ook regelnatig komen zij naar Helmond om ons te ondersteunen met wijnproeverijen. Naast wijnen verkopen we bij Vini.nl ook delicatessen en beauty produkten van Cantina Franzosi. Het complete assortiment vind je op onze website.